Marka tescilinden doğan haklar, sadece tescilin yapıldığı ülkede koruma sağlamaktadır. Eğer markanın yurtdışında da korunması isteniyorsa, koruma talep edilen ülkelerde de tescil ettirilmesi gerekmektedir. Tescil talep edilen ülke ofislerine tek tek başvuru yapılabileceği gibi, Madrid Sistemi kullanılarak tek bir başvuru ile birden çok ülkede koruma elde edilebilmesi mümkündür.
Türkiye, 1 Ocak 1999 tarihinde Markaların Uluslararası Tesciline İlişkin Madrid Protokolü’ne taraf olmuştur. Bu protokol kapsamında Türk vatandaşları, Türkiye’de ikamet edenler veya Türkiye’de ticari veya sınai bir faaliyette bulunanlar, Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla Madrid Protokolü’ne taraf olan 98 ülkede uluslararası marka başvurusunda bulunabilmektedir.
Uluslararası marka başvurusu, Madrid Protokolü’ne taraf bir ülkede gerçek ve etkin sınai veya ticari bir kuruluşa sahip veya o ülkede yerleşik veya o ülkenin tabiiyetinde olan gerçek veya tüzel kişiler tarafından yapılabilmektedir.
Uluslararası Marka Tescil Sistemi, kuruluş, yerleşiklik veya tabiiyet açısından Protokol üyeleriyle gerekli bağlantıya sahip olmayan gerçek veya tüzel kişiler tarafından kullanılamamaktadır. Ayrıca, Uluslararası Marka Tescil Protokolü’ne taraf olmayan bir ülkede bu sistem aracılığıyla marka koruması sağlanması mümkün değildir.
Uluslararası marka tescilinin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle ilgili menşe ofiste, tescilli bir markanın veya bir marka başvurusunun bulunması gerekmektedir. Uluslararası marka başvurusu, söz konusu tescilli markaya ya da marka başvurusuna dayanarak menşe ofis aracılığıyla Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (World Intellectual Property Office - WIPO)’ne yapılmaktadır.
Uluslararası Marka Tescil Protokolü üzerinden yapılan uluslararası marka başvurularının menşe ofis aracılığıyla WIPO’ya bildirilmesi zorunludur. Protokol aracılığıyla yapılacak uluslararası başvurular https://online.turkpatent.gov.tr/CES/ adresinden çevrimiçi evrak sistemi aracılığıyla veya aşağıdaki belgelerin Kuruma sunulması ile gerçekleştirilebilmektedir:
Uluslararası marka başvurularına dair tüm formların eksiksiz ve İngilizce olarak doldurulması gerekmektedir.
Uluslararası marka başvurusu için gerekli olan MM2 formuna ve uluslararası sicilde talep edilen değişikliklere ilişkin tüm formlara http://www.wipo.int/madrid/en/forms/ adresinden, açıklama notlarının bulunduğu MM2 formuna ise http://www.turkpatent.gov.tr/TurkPatent/commonContent/Madrid adresinden ulaşabilirsiniz.
Uluslararası marka tescili konusunda ödenmesi gereken iki tip ücret bulunmaktadır. Bunlardan biri, Kurum hesaplarına yatırılacak olan uluslararası başvurunun veya başvuru hakkındaki tasarruf işlemlerinin WIPO’ya bildirilmesi ücreti, diğeri ise İsviçre Frank’ı olarak WIPO hesabına ödenmesi gereken uluslararası marka başvurusuna ve diğer tasarruflara ilişkin ücretlerdir.
Avrupa Birliği Markası, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin tamamında geçerli olan bir marka türüdür. İnceleme ve tescil sistemleri yeni adı ile Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (European Union Intellectual Property Office- EUIPO) tarafından yürütülmektedir. Avrupa Birliği Markası başvuruları, doğrudan Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi’ne, Birliğe üye ülkelerin marka-patent ofislerine ya da Madrid Protokolü çerçevesinde Kuruma yapılabilmektedir. Tescil edilen Avrupa Birliği Markası, sahibine bütün üye ülkelerde geçerli eşit haklar sağlamaktadır.
adreslerinden faydalanabilirsiniz.